CISCO System Inc. Entrusts TI UMY to Hold TOT CCNA

CISCO System Inc. entrusted the Department of Information Technology of Universitas Muhammadiyah Yogyakarta (TI UMY) to hold the Training Of Trainer CISCO Certified Network Associate (TOT CCNA) Discovery. CISCO System Inc. was a global company in the field of network and telecommunication headquartered in San Joe, California, USA. Thus Ir. Eko Prasetyo, M. Eng, the member of the coordinator of CISCO Indonesia academics and a lecturer in TI UMY revealed the news during the program TOT CCNA Discovery in the TI Laboratory in UMY Integrated Campus on Wednesday (7/4). TOT CCNA Discovery is held from 2 to 14 of July, 2012 and attended by 30 participants from several provinces in Indonesia.

Prasetyo explained that this TOT aimed at educating the participants to be technical trainer of information network. TOT CCNA is under CISCO, which is a company processing internet network system and curriculum including mitigation of basic security threats, introduction to concepts and terminology of wireless network, and the skill-based performance. Further, Prasetyo explained, “CISCO has an office in each country, including Indonesia, and PT. CISCO Indonesia has 170 branches around Indonesia from Medan to Jayapura.”

TOT is held twice a month and in Yogyakarta, it is held in UMY, one of the universities in Yogyakarta that have IT laboratory meeting CISCO’s standard and qualification.

Prasetyo revealed that the materials given by Instructors in TOT were among others about personal computer hardware, operating system, connecting to the network, network addressing, network services, wireless technology, basic security, and troubleshooting your network. In the mean time, the instructors were selected people who were admitted eligible to be instructors. Prasetyo said, “The TOT instructors have been tightly selected by CISCO so, their knowledge on information network is unquestionable.”

Asroni, ST, the Coordinator of TI UMY Laboratory added that each day, after the materials were given, the participants were obliged to take the TOT CCNA test provided. Asroni conveyed, “Every afternoon at 3.30 pm after we give the material, we hold chapter assessment for the participants. Thus, after TOT, we can see how the participants’ ability in comprehending the materials.”

From the program TOT CCNA, it expected that the participants will be eligible to be IT instructors around Indonesia and gain more insights on the development of IT.

CISCO System Inc memperyakan Program Studi Teknologi Informasi Universitas Muhammadiyah Yogyakarta ( TI UMY) untuk menyelenggarakan Training Of Trainer Cisco Certified Network Associate (TOT CCNA) Discovery. CISCO System. Inc merupakan perusahaan global dalam bidang jaringan dan telekomunikasi yang bermarkas di San Joe, California, Amerika Serikat. .

Hal tersebut disampaikan oleh anggota koordinator akademika CISCO Indonesia yang juga Dosen Prodi TI UMY  Ir. Eko Prasetyo, M. Eng saat ditemui di sela-sela acara TOT CCNA Discovery di laboratorium TI Kampus Terpadu UMY, Rabu (04/07). TOT CCNA discovery ini berlangsung  dari tanggal 2 -14 juli 2012 dan turut dihadiri oleh 30 peserta yang berasal dari beberapa propinsi se- Indonesia.

Eko menjelaskan bahwa TOT ini bertujuan untuk mendidik peserta untuk menjadi trainer tekhnik jaringan informasi. TOT CCNA ini berada dibawah CISCO yang juga merupakan pengolahan system jaringan internet dan kurikulum  yang mencakup mitigasi ancaman keamanan dasar, pengenalan konsep-konsep dan terminologi jaringan nirkabel, dan kinerja berbasis keterampilan. “Cisco mempunyai kantor di setiap Negara termasuk Indonesia dan PT. cisco Indonesia mempunyai 170 cabang di seluruh Indonesia mulai dari Medan sampai Jayapura” jelasnya.

TOT ini diadakan 2 bulan sekali dan di Yogyakarta diadakan di dua universitas yaitu di UMY dan salah satu perguruan tinggi negeri di Yogyakarta yang memilki laboratorium TI yang sesuai dengan standard an kualifikasi CISCO.

Eko mengungkapkan  materi yang di berikan oleh instruktur dalam TOT tersebut antara lain personal computer hardware, operating system, connecting to the network, network addressing, network services, wireless technology, basic security dan troubleshooting your network. Sedangkan pematerinya telah melalui seleksi dan dinyatakan layak untuk menjadi instruktur. “Adapun instruktur dalam TOT ini sudah melalui seleksi yang ketat dari cisco, sehingga tidak diragukan lagi keilmuannya dalam bidang jaringan informasi” ungkapnya.

Senada dengan hal tersebut Koordinator Laboratorium TI UMY Asroni, ST juga menambahkan bahwa setiap harinya setelah materi  diberikan, peserta wajib mengikuti ujian TOT CCNA yang sudah disiapkan. “Setiap sorenya jam 15.30 setelah materi kita mengadakan chapter assessment bagi peserta, dengan demikian setelah TOT ini nantinya dapat dilihat bagaimana kemampuan peserta dalam memahami materi” tambahnya.

Dengan penyelenggaraan TOT CCNA diharapkan para peserta nantinya akan layak menjadi instruktur TI yang berada diseluruh Indonesia serta mendapatkan wawasan tentang pengembangan TI.